%s rendelése

Pranayama

Bár a pranayama nem kifejezetten meditációs technika, mégis érdemes említést tenni róla. A prana szó szanszkrit eredetű, jelentése életerő vagy életenergia, az ayama pedig a légzés kontrollálására utal. A pranayama olyan légzőgyakorlatok összessége, amelyek segítenek megtisztítani a testet és a tudatot.

Ha napközben mefigyeljük légzésünket, észrevehetjük, hogy sokszor csak apró lélegzeteket veszünk, tüdőnk ritkán telik meg teljesen levegővel. A pranayama éppen azt tanítja meg, hogy hogyan lélegezzünk helyesen vagy napközben, mindennapi teendőink mellett, vagy egy-egy pranayama ülés alatt.  Ha elsajátítunk néhány légzőgyakorlatot, egy kis idő elteltével érezhetjük, hogy tüdőnk kapacitása megnő, de még szellemünk is felfrissül. A légzés szoros kapcsolatban van aktuális lelkiállapotunkkal, ebből következik, hogy például amikor mérgesek, izgatottak, fáradtak vagy kipihentek vagyunk, más-más légzésmintát követünk.

A pranayama legegyszerűbb tanítása igen logikus: figyeljük meg, hogyan lélegzünk, amikor nyugodtak vagyunk, memorizáljuk a lehető legtöbb apró rezdülést, és amikor izgatottá vagy zaklatottá válunk, tudatosan kezdjünk el úgy lélegezni, mint amikor nyugodtak vagyunk. Érdemes kicsivel mélyebb lélegzeteket venni, mint amihez hozzászoktunk, de ne erőltessük kifejezetten a mély légzést.

A pranayama gyakorlatokat többnyire ülő pozícióban végezzünk ügyelve arra, hogy gerincünk egyenes legyen, fejünk és hátunk egy síkban legyen. Bizonyos, úgymond életmentő gyakorlatokat azonban elvégezhetünk napközben, akár munka közben is.  Mindenféle probléma kezelésére léteznek légzőgyakorlatok, kezelhetünk székrekedést, idegességet, alvászavarokat, magas vérnyomást és különböző eredetű görcsöket csillapíthatunk. Vannak azonban olyan gyakorlatok, amiket nem szabad végezni, ha magas vérnyomással, szívbetegséggel vagy asztmával küzdünk, illetve terhesség vagy menstruáció alatt. Kezdőként mindenképpen javasolt pranayama tanfolyamon elsajátítani bizonyos légzőgyakorlatokat, oktatónkat pedig tájékoztassuk betegségeinkről!

 

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!