%s rendelése

A jóga és stresszkezelés

Mielőtt a közepébe vágunk, érdemes tisztázni, hogy mi is a jóga. A jóga egy testi, mentális és spirituális gyakorlatok összessége, mai, modern értelmezésben testünk és szellemünk felfrissítését és frissen tartását szolgáló gyakorlatok csoportja. A jóga igen sokrétű, folyamatos koncentrációt igényel. Ügyelnünk kell testtartásunkra, egy-egy izomcsoport viselkedésére és terhelésére, ezen kívül kiemelt figyelmet kell szentelnünk légzésünknek. A megfelelően kiválasztott és helyesen végzett gyakorlatok visszaállíthatják lelki nyugalmunkat, a testünkben lezajló folyamatokat pedig kiegyenlíthetik.

Jógázni nyugodt, csendes környezetben, lehetőleg friss levegővel telt szobában javasolt, a legjobb azonban, ha a szabadban jógázunk. Kezdőként ajánlott jógaoktató segítségével megtanulni néhány gyakorlatot, ezeket később egyedül is elvégezhetjük. Amennyiben csoportos jógaórán vennénk részt, érdemes minél kisebb csoportot választani, hogy egyrészt ne zavarjuk egymást, másrészt pedig oktatónk több időt tudjon szentelni nekünk.

Manapság a stresszkezelésben, de akár a depresszió és különféle szorongásos zavarok oldásában kap leginkább szerepet a jóga. Amennyiben ezen gondok valamelyikét szeretnénk kezelni, feltétlenül tájékoztassuk oktatónkat nemcsak a problémánkról, hanem konkrét tünetekről is. Ha oktatónk tisztában van a tüneteinkkel és azok súlyosságával, könnyebben meg tudja állapítani, hogy mely gyakorlatok lennének nekünk a leghasznosabbak, illetve, hogy hogyan kell felépíteni egy-egy gyakorlatot.

Ha régebben fennálló stresszt szeretnénk oldani, türelmesnek és következetesnek kell lennünk, nem szabad azonnali eredményt várnunk. Bizonyos gyakorlatok viszont akár gyorsabb enyhülést is hozhatnak. Ha már magabiztosan megtanultuk a számunkra hasznos gyakorlatokat, akkor otthon, egyedül is elvégezhetjük őket, de ha szeretnénk, bevonhatjuk párunkat vagy egy barátunkat. A páros jógát viszont jó, ha megelőzi némi önálló jógázás mindkét fél részéről.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!